Wat is beter? Houten of natuursteen vloer?

natuursteen-of-tegels

Als je een besluit om een nieuwe vloer aan te leggen heb je een hele hoop keuzes kwa materialen. Twee van de meest populaire keuzes zijn dan ook natuursteen tegels of hout. Als je nog nooit eerder een vloer aan hebt laten leggen(wat voor de meeste het geval is)  dan kan het moeilijk zijn om te weten wat een betere keuze gaat worden. Om je in ieder geval even op weg te helpen zullen we hier alle belangrijke punten even voor je op een rijtje zetten zodat je in ieder geval met volle vertrouwen straks je vloer kan aanleggen.

Natuursteen is een stuk beter voor het milieu

Het is wellicht niet een verrassing, maar hout komt uiteraard van bomen. Die moeten gekapt worden voordat de planken vervaardigd kunnen worden die uiteindelijk in jouw vloer belanden. Er zijn natuurlijk allerlei problemen met ontbossing en dergelijke in de wereld, dus hou dit in gedachte. Natuursteen komt natuurlijk dan ook direct uit de natuur. Dus er komen voor de rest geen industriƫle processen aan te pas. Dat betekent ook dat je goed in gedachten moet houden dat er dan ook wel kleine imperfecties en dergelijke heden in de tegels zullen zitten.

Het is relatief goedkoop

Het zal je misschien verbazen, maar als je besluit om natuursteen tegels te bestellen zal je zien dat het kwa prijs eigenlijk niet heel veel verschil maakt met vergelijkbare keramiek tegels. Dat betekent dat je in ieder geval kwa vergelijkbaar steen niet veel duurder uit gaat zijn. Het is vaak wel duurder dan hout. Dus als je echt op de kosten moet letten, is hout wellicht een betere optie. 

Natuursteen is minder krasbestendig

Natuursteen is vanuit de natuur en heeft, zoals we eerder noemden, van zichzelf al kleine imperfecties en oneffenheden. Die ontstaan vanwege natuurlijke processen zoals erosie, maar kunnen ook veroorzaakt worden door een stoot of schraap actie. Voor bepaalde plekken kan dit ook juist een heel leuk effect geven, zoals in de tuin of op het terras. Dan krijgt het over de tijd echt zijn eigen karakter.

Reparatie is even makkelijk

Een houten vloer is natuurlijk vrij makkelijk te repareren, maar een natuursteen vloer is niet veel meer moeite. Het is natuurlijk wel wat meer sjouwen, dus als je het zelf doet moet je je daar wel even op voorbereiden. Als je echter gewoon iemand inhuurt ben je in principe even duur uit met zowel natuursteen als hout.

Natuursteen tegels zijn watervast

Houten vloeren zijn niet watervast, en als je morst dan kan dit ook op lange termijn schade veroorzaken voor de vloer en het hout. Met natuursteen tegels heb je dat probleem niet. Heb je dus veel huisdieren of kinderen en gaat er wel eens wat over de vloer? Dan ben je over het algemeen beter af met natuursteen tegels.

Houten vloeren zijn seizoensgebonden

Hout is een levend element en reageert op dingen zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid. Dat betekent dat afhankelijk van het seizoen de vloer kan gaan werken of krimpen. Hier moeten we wel noemen dat dit vooral een probleem is bij bepaalde houtsoorten en dat je met een beetje slim plannen dit ook kan vermijden.