Wat zijn EPS Plusparels?

Als het gaat om isolatiematerialen voor gebouwen, is Expanded Polystyrene (EPS) een van de meest gebruikte materialen. EPS is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt voor zowel muur- als dakisolatie. Dit materiaal wordt vaak gebruikt vanwege de hoge isolatiewaarde en de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een variant van EPS die steeds populairder wordt, is de EPS Plusparel. Maar wat zijn EPS Plusparels? En waarom worden ze gebruikt? In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp.

Wat zijn EPS Plusparels?

Wat zijn EPS Plusparels? EPS Plusparels zijn kleine, bolvormige parels van geëxpandeerd polystyreen. Het verschil tussen gewone EPS-parels en EPS Plusparels is dat de plusparels een speciale coating hebben. Deze coating zorgt ervoor dat de parels beter aan elkaar hechten en ook aan andere materialen, zoals beton en metselwerk. Hierdoor is EPS Plus geschikt als isolatiemateriaal voor constructies zoals vloeren, funderingen en platte daken.

Hoe worden EPS Plusparels gemaakt?

EPS Plusparels worden geproduceerd door het polystyreen in kleine parels te snijden en vervolgens te expanderen met stoom. De parels worden ongeveer 50 keer hun oorspronkelijke grootte, waardoor ze licht en luchtig worden. Vervolgens worden de parels in een trommel gedraaid en krijgen ze een speciale coating. Deze coating bestaat uit een mengsel van bindmiddel en cement. Na het coaten worden de parels gedroogd en kunnen ze gebruikt worden.

Waarom worden EPS Plusparels gebruikt?

EPS Plusparels worden steeds populairder vanwege de vele voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Een paar van de voordelen zijn:

  • Hoge isolatiewaarde: EPS Plusparels hebben een uitstekende isolatiewaarde, waardoor ze geschikt zijn voor het isoleren van gebouwen.
  • Lichtgewicht: EPS Plusparels zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te verwerken.
  • Milieuvriendelijk: EPS Plusparels zijn gemaakt van polystyreen, dat volledig recyclebaar is. Bij het produceren wordt er gebruik gemaakt van stoom, wat een relatief milieuvriendelijk proces is.
  • Sterk en duurzaam: De speciale coating van EPS Plusparels zorgt ervoor dat ze erg sterk en duurzaam zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als isolatiemateriaal voor constructies die met zware belasting te maken krijgen, zoals vloeren en funderingen.
  • Waterbestendig: EPS Plusparels zijn waterbestendig waardoor ze niet zullen rotten of worden aangetast door schimmels of bacteriën.
  • Eenvoudige installatie: EPS Plusparels zijn gemakkelijk te installeren. Hierdoor kan de bouwtijd worden verkort, wat de kosten en het ongemak voor de bewoners minimaliseert.

Hoe worden EPS Plusparels geïnstalleerd?

EPS Plusparels kunnen worden gebruikt voor verschillende isolatietoepassingen, zoals vloeren, funderingen en dakisolatie. Het installatieproces is afhankelijk van de toepassing, maar over het algemeen volgen deze stappen:

  • Voorbereiding: Voor het installeren van EPS Plusparels moet het oppervlak schoon en vlak zijn. Eventuele scheuren en gaten moeten worden gedicht.
  • Aanbrengen van hechtmortel: De ondergrond moet worden voorzien van een hechtmortel waar de parels in kunnen worden gedrukt. Deze mortel moet worden aangebracht met behulp van een getande spaan.
  • Plaatsing van de parels: Nadat de hechtmortel is aangebracht, kunnen de parels

Geplaatst worden. De parels worden gelijkmatig verdeeld en stevig aangedrukt in de mortel.

  • Afwerking: Nadat alle parels zijn geplaatst, moet het oppervlak worden afgewerkt met een afwerklaag. Dit kan een laag beton of cement zijn, afhankelijk van de toepassing.
Cart
Your cart is currently empty.