Alles over PVC Dakbedekking – Duurzaam & Sterk

PVC dakbedekking is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid, kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. Het is gemaakt van Poly Vinyl Chloride (PVC), een kunststof materiaal dat voornamelijk wordt gebruikt op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad. PVC is bestand tegen chemicaliën en heeft thermoplastische eigenschappen, wat betekent dat het kan uitzetten en krimpen bij temperatuurveranderingen zonder de dakconstructie te belasten. De gemiddelde levensduur van PVC dakbedekking is ongeveer 40 jaar en het is recyclebaar en milieuvriendelijk.

Belangrijkste punten

  • PVC dakbedekking is gemaakt van Poly Vinyl Chloride (PVC) en wordt voornamelijk gebruikt op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad.
  • PVC is bestand tegen chemicaliën en heeft thermoplastische eigenschappen, waardoor het kan uitzetten en krimpen bij temperatuurveranderingen zonder de dakconstructie te belasten.
  • De gemiddelde levensduur van PVC dakbedekking is ongeveer 40 jaar en het is recyclebaar en milieuvriendelijk.

Wat is PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is gemaakt van het kunststof materiaal Poly Vinyl Chloride (PVC) en heeft de vorm van een membraan. Het wordt voornamelijk gebruikt op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad. PVC is bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen zoals bitumen. Door de toevoeging van weekmakers is PVC dakbedekking thermoplastisch en kan het uitzetten en krimpen bij temperatuurwisselingen. Het materiaal is licht en sterk, waardoor het de dakconstructie minimaal belast. Meer informatie over PVC dakbedekking op bkgdakwerken.be

De eigenschappen van PVC dakbedekking maken het een ideale keuze voor platte daken. Het is duurzaam, bestand tegen chemicaliën en kan temperatuurveranderingen doorstaan zonder schade aan de dakconstructie. Bovendien is PVC dakbedekking licht van gewicht en sterk, waardoor het dak minimaal belast wordt. Het membraanvormige PVC materiaal maakt het gemakkelijk om het dak waterdicht af te werken.

Met PVC dakbedekking kunt u erop vertrouwen dat uw platte dak goed beschermd is tegen weersinvloeden en andere schadelijke elementen. Of het nu gaat om een nieuwbouwproject of het vervangen van een bestaand dak, PVC dakbedekking biedt duurzaamheid, kwaliteit en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

PVC dakbedekking prijs

De kosten voor PVC dakbedekking variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak, de bereikbaarheid en de vorm ervan. Gemiddeld liggen de kosten tussen €50 en €70 per vierkante meter.

Voor het plaatsen van nieuwe PVC dakbedekking kunt u rekenen op een gemiddelde prijs van €50 tot €70 per vierkante meter.

Indien u de PVC dakbedekking wilt laten vervangen, kunt u een gemiddelde prijs verwachten van €90 tot €120 per vierkante meter.

Om ervoor te zorgen dat de PVC dakbedekking correct geïnstalleerd wordt, is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen.

Beschrijving Gemiddelde Kosten (per vierkante meter)
Plaatsen van nieuwe PVC dakbedekking €50 – €70
Vervangen van PVC dakbedekking €90 – €120

Let op: Bovenstaande kosten zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw dak.

Eigenschappen van een PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een populaire keuze vanwege de diverse eigenschappen die het materiaal biedt. Hieronder worden enkele belangrijke eigenschappen van een PVC dakbedekking beschreven:

  • Licht van gewicht en sterk: PVC dakbedekking is licht van gewicht, waardoor het de dakconstructie minimaal belast. Ondanks het lichte gewicht is het materiaal toch sterk en duurzaam.
  • Wortelbestendig: PVC dakbedekking is wortelbestendig, waardoor het uitermate geschikt is voor groendaken. Het voorkomt dat wortels de dakbedekking beschadigen, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.
  • UV-bestendig: PVC dakbedekking is UV-bestendig, wat betekent dat het bestand is tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Het materiaal reflecteert zonlicht, waardoor het zorgt voor een lager temperatuurcomfort in het gebouw.
  • Esthetisch aantrekkelijk: PVC dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor het esthetisch aantrekkelijk is en bijdraagt aan een moderne uitstraling van het dak.

Deze eigenschappen maken PVC dakbedekking een veelzijdige en betrouwbare keuze voor verschillende toepassingen. Hieronder is een afbeelding van een PVC dakbedekking:

Met een PVC dakbedekking kunt u genieten van een lichtgewicht en sterk dak dat bestand is tegen wortels, UV-straling en andere weersinvloeden. Bovendien draagt het bij aan een moderne uitstraling van uw woning of gebouw.

PVC dakbedekking plaatsen: opbouw

PVC dakbedekking wordt op een bepaalde manier geplaatst, waarbij verschillende lagen worden opgebouwd. Deze opbouw zorgt ervoor dat het dak stevig, waterdicht en goed geïsoleerd is.

De opbouw van PVC dakbedekking begint met een stevige drager, zoals houten of betonnen balken. Dit vormt de basis waarop de rest van het dak wordt gebouwd. Vervolgens worden er OSB-platen geplaatst als dakbeschot. Dit zorgt voor een stevig oppervlak waarop de PVC dakbedekking kan worden aangebracht.

Om condensatie te voorkomen, wordt er een dampscherm aangebracht. Dit voorkomt dat vocht van binnenuit het dak binnendringt en schade aanricht. Daarna wordt er isolatie aangebracht, bijvoorbeeld met isolatiepanelen van PUR. Dit zorgt voor een goede thermische isolatie, wat energiebesparing oplevert.

De PVC folie wordt vervolgens uitgerold en op maat gesneden. De verschillende banen worden verlijmd en gelast, waardoor een naadloze en waterdichte afwerking ontstaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende overlapping is tussen de PVC rollen, zodat er geen water kan binnendringen.

Als het dak een bitumineuze ondergrond heeft, is het noodzakelijk om een scheidingslaag aan te brengen voordat de PVC dakbedekking wordt geplaatst. Dit voorkomt dat de PVC folie rechtstreeks in contact komt met de bitumen, wat problemen kan veroorzaken.

Tot slot worden de opstanden en dakranden afgewerkt om ervoor te zorgen dat het dak volledig waterdicht is. Hierbij wordt er extra aandacht besteed aan de randen en hoeken van het dak.

De opbouw van PVC dakbedekking zorgt ervoor dat het dak stevig, waterdicht en goed geïsoleerd is. Door een professionele dakdekker in te schakelen voor het plaatsen van PVC dakbedekking, bent u verzekerd van een kwalitatief en duurzaam resultaat.

Andere soorten kunststof dakbedekking

Naast PVC dakbedekking zijn er andere geschikte soorten kunststof dakbedekking. Een voorbeeld is EPDM, een synthetisch rubber dat een lange levensduur heeft en flexibel en UV-bestendig is. Een andere optie is TPO, een hybride kunststof dakbedekking die de goede eigenschappen van PVC en EPDM combineert. Beide soorten dakbedekking zijn geschikt voor platte daken en hebben hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen.

epdm tpo kunststof dakbedekking

Soort dakbedekking Eigenschappen Voordelen
EPDM Lange levensduur, flexibel, UV-bestendig Duurzaam, bestand tegen weersinvloeden
TPO Combineert eigenschappen van PVC en EPDM Sterk, duurzaam, goed bestand tegen UV-straling

EPDM dakbedekking

EPDM-dakbedekking is een synthetisch rubber dat wordt gebruikt voor platte daken. Het materiaal is zeer duurzaam en heeft een lange levensduur van gemiddeld 40 jaar. EPDM is ook flexibel en kan goed tegen UV-straling, waardoor het niet snel zal scheuren of verkleuren. Het is waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Door de elasticiteit is EPDM ook geschikt voor daken met complexe vormen.

TPO dakbedekking

TPO, wat staat voor Thermoplastisch Polyolefine, is een kunststof dakbedekking die de goede eigenschappen van PVC en EPDM combineert. Het materiaal is sterk, duurzaam en goed bestand tegen UV-straling. TPO-dakbedekking is flexibel en kan goed tegen temperatuurverschillen, waardoor het niet snel zal barsten of krimpen. Het is een goede keuze voor platte daken die blootgesteld worden aan de elementen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een PVC dak?

PVC dakbedekking heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het relatief goedkoop in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen. Dit maakt het een budgetvriendelijke keuze voor veel mensen. Daarnaast is PVC dakbedekking ook onderhoudsvriendelijk. Het vereist weinig tot geen regelmatig onderhoud, waardoor het tijd en kosten bespaart.

Een ander voordeel van PVC dakbedekking is de sterkte. Het materiaal is duurzaam en kan bestand zijn tegen zware weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel. Hierdoor gaat het lang mee en biedt het een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Een bijkomend voordeel van PVC dakbedekking is dat het wortelbestendig is. Dit betekent dat het geschikt is voor groendaken, waar planten en vegetatie op het dak worden geplaatst. PVC dakbedekking biedt waterdichtheid en bescherming tegen wortelschade.

Verder is PVC dakbedekking ook UV-bestendig. Het reflecteert zonlicht en zorgt zo voor een koeler binnenklimaat. Dit kan de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren en de behoefte aan airconditioning verminderen.

Een ander belangrijk voordeel van PVC dakbedekking is dat het een brandveilig materiaal is. PVC is moeilijk ontvlambaar en draagt bij aan de brandveiligheid van het gebouw.

Tot slot is PVC dakbedekking volledig recyclebaar. Dit betekent dat het aan het einde van zijn levensduur kan worden gerecycled en hergebruikt, waardoor het een milieuvriendelijke optie is.

Hoewel PVC dakbedekking veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Na verloop van tijd kan de flexibiliteit van PVC dakbedekking afnemen, waardoor het moeilijker kan zijn om aan te passen aan veranderingen in de dakconstructie. Daarnaast kan de installatie van PVC dakbedekking tijdrovend zijn, vooral wanneer complexe details zoals dakranden en opstanden moeten worden afgewerkt.

Voordelen Nadelen
Relatief goedkoop Verminderde flexibiliteit na verloop van tijd
Onderhoudsvriendelijk Tijdrovende installatie
Sterk en duurzaam
Wortelbestendig
Waterdicht
UV-bestendig
Brandveilig
Recyclebaar

Stappenplan PVC dakbedekking plaatsen

Het plaatsen van PVC dakbedekking vereist vakmanschap en ervaring. Het is een proces dat nauwkeurigheid en expertise vereist om een waterdichte en duurzame afwerking te garanderen. Hieronder volgt een stappenplan voor het correct plaatsen van PVC dakbedekking.

Stap 1: Informeer de klant en inspecteer het dak

Voordat u begint met het plaatsen van de PVC dakbedekking, is het belangrijk om de klant te informeren over het proces en eventuele voorbereidingen die nodig zijn. Inspecteer het dak om de conditie ervan te beoordelen en eventuele problemen zoals lekkages of beschadigingen vast te stellen.

Stap 2: Op maat maken en uitrollen van PVC folie

Snijd de PVC rollen op maat, rekening houdend met de afmetingen van het dak. Rol de PVC folie vervolgens zorgvuldig uit over het dakoppervlak. Zorg ervoor dat de folie strak en gelijkmatig wordt geplaatst, zonder vouwen of kreukels.

Stap 3: Lassen van de naden

Om een waterdichte afwerking te garanderen, moeten de PVC rollen op de juiste wijze aan elkaar worden gelast. Verwarm de overlappende delen van de PVC folie met een hetelucht föhn en druk ze stevig op elkaar. Dit zorgt voor een sterke verbinding en voorkomt lekkages.

Stap 4: Aanbrengen van dakranden en opstanden

Plaats de benodigde dakranden en opstanden om randen en hoeken van het dak af te werken. Zorg ervoor dat deze goed bevestigd zijn en stevig vastzitten om bescherming tegen waterinfiltratie te bieden.

Stap 5: Zorgen voor voldoende overlapping

Tijdens het plaatsen van de PVC rollen is het essentieel om voldoende overlapping te hebben tussen de afzonderlijke banen. Dit minimaliseert het risico op waterinfiltratie en zorgt voor een betrouwbare waterdichtheid van het dak.

Stap Actie
Stap 1 Informeer de klant en inspecteer het dak
Stap 2 Op maat maken en uitrollen van PVC folie
Stap 3 Lassen van de naden
Stap 4 Aanbrengen van dakranden en opstanden
Stap 5 Zorgen voor voldoende overlapping

Het plaatsen van PVC dakbedekking is een specialistische taak die het beste kan worden uitgevoerd door een professionele dakdekker. Schakel een ervaren vakman in om ervoor te zorgen dat uw PVC dakbedekking correct wordt geïnstalleerd en langdurige bescherming biedt.

pvc dakbedekking plaatsen

Conclusie

PVC dakbedekking is een duurzame en sterke keuze voor platte daken. Het biedt vele voordelen, waaronder een goede prijs-kwaliteitverhouding, licht gewicht en lange levensduur. PVC dakbedekking is ook milieuvriendelijk en recyclebaar, waardoor het een duurzame optie is.

Het plaatsen van PVC dakbedekking vereist echter vakmanschap en ervaring. Het is daarom raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen voor de installatie. Met PVC dakbedekking kunt u genieten van een moderne uitstraling en een waterdicht en sterk dak.

Kies voor PVC dakbedekking en geniet van alle voordelen die het te bieden heeft voor uw platte dak.

FAQ

Wat zijn de voordelen van PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking heeft diverse voordelen, waaronder de duurzaamheid, kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. Het is bestand tegen chemicaliën, wortelbestendig, waterdicht, UV-bestendig en licht van gewicht. PVC dakbedekking biedt ook een modern uiterlijk en heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar.

Wat zijn de kosten van PVC dakbedekking?

De kosten van PVC dakbedekking variëren en zijn afhankelijk van factoren zoals de oppervlakte van het dak en de bereikbaarheid. Gemiddeld liggen de kosten tussen €50 en €70 per vierkante meter. Voor de installatie van nieuwe PVC dakbedekking liggen de kosten gemiddeld tussen €50 en €70 per vierkante meter, terwijl het vervangen van PVC dakbedekking gemiddeld tussen €90 en €120 per vierkante meter kost.

Hoe wordt PVC dakbedekking geïnstalleerd?

PVC dakbedekking wordt geïnstalleerd volgens een specifieke opbouw. Het begint met een drager, zoals houten of betonnen balken, waarop OSB-platen worden geplaatst als dakbeschot. Vervolgens wordt er een dampscherm aangebracht om condensatie te voorkomen, gevolgd door isolatiepanelen van bijvoorbeeld PUR. De PVC folie wordt uitgerold en op maat gesneden, waarbij de banen worden verlijmd en gelast. Tot slot worden opstanden en dakranden afgewerkt en wordt de PVC dakbedekking waterdicht gemaakt.

Wat zijn de andere soorten kunststof dakbedekking?

Naast PVC dakbedekking zijn er andere geschikte soorten kunststof dakbedekking, zoals EPDM en TPO. EPDM is een synthetisch rubber dat flexibel, UV-bestendig en duurzaam is. TPO is een hybride kunststof dakbedekking die de goede eigenschappen van PVC en EPDM combineert. Beide soorten dakbedekking zijn geschikt voor platte daken en hebben hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een PVC dak?

De voordelen van een PVC dakbedekking zijn onder andere de goede prijs-kwaliteitverhouding, het lichte gewicht, de waterdichtheid, de wortelbestendigheid en de lange levensduur. PVC dakbedekking is ook brandveilig en volledig recyclebaar. Enkele nadelen zijn de verminderde flexibiliteit na verloop van tijd en de tijdrovende installatie.

Wat zijn de stappen om PVC dakbedekking te plaatsen?

Het plaatsen van PVC dakbedekking vereist vakmanschap en ervaring. Het stappenplan omvat het informeren van de klant en inspecteren van het dak, het op maat maken en uitrollen van PVC folie, het lassen van de naden en het aanbrengen van de dakranden en opstanden. Het is belangrijk om voldoende overlapping te hebben tussen de PVC rollen om een waterdichte afwerking te garanderen. Het is raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen voor het plaatsen van PVC dakbedekking.

Wat zijn de eigenschappen van PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is gemaakt van Poly Vinyl Chloride (PVC) en heeft verschillende eigenschappen. Het is bestand tegen chemicaliën en thermoplastisch, wat betekent dat het kan uitzetten en krimpen bij temperatuurveranderingen zonder de dakconstructie te belasten. PVC dakbedekking is licht, sterk, wortelbestendig, waterdicht, UV-bestendig en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Hoe duurzaam is PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 40 jaar. Het materiaal is recyclebaar en milieuvriendelijk, wat bijdraagt aan de duurzaamheid ervan. PVC dakbedekking is ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden en chemicaliën, waardoor het lang meegaat zonder dat de kwaliteit wordt aangetast.